In het nieuws

Persinformatie

Neem voor meer informatie contact op met:

Sicco Janmaat 06-23 39 55 79 

info@nkclubs.nl

Deventer Post, 11 okt: DIJC presteert op goed goed NK Clubs

Sportnext.nl, 9 okt: NK voor clubs symboliseert einde enorme crisis in het schaatsen

Telegraaf, 8 okt: Roest vestigt record op NK

Friesch Dagblad, 8 okt: Schaatsdromen worden ineens werkelijkheid

AD, 7 okt: Junioren tussen wereldtoppers op NK clubs: 'Hartstikke leuk'

Deventer Radio & Televisie, 7 okt: Leerzaam NK clubs voor DIJC

Haarlems Dagblad, 7 okt: Zevende plaats voor IJsclub Haarlem bij NK in Thialf

NOS, 6 okt: Kramer en Wüst rijden tussen schaatsjeugd op NK voor clubs
NOS jeugdjournaal, 6 okt: Meer kinderen moeten op schaatsen 
Schaatsen.nl, 6 okt: STV Lekstreek wint NK Clubs
Heerenveense Courant, 6 okt: STV Lekstreek wint eerste NK Clubs

Schaatsen.nl, 6 okt: Jac Orie terug naar roots op NK Clubs

Radio Haarlem 105, 6 okt

NOS, 6 okt: De sport van zaterdag bij de NOS

RTV Noord, 6 okt: Marjanne Timmer: Ik vind het supermooi om mee te doen

Leeuwarder Courant, 5 okt: NK voor clubs: voor Sven Kramer barst het nieuwe schaatsseizoen zaterdag los
De Telegraaf, 4 okt: Nieuw toernooi op de schaatskalender: 'Er is geen tijd te verliezen'
De Telegraaf, 4 okt: 'Cruijff stond altijd open voor innovatie'
De Telegraaf, 4 okt: Kramer roept op tot verandering
De Telegraaf, 4 oktKramer en Wüst strijden om speciale titel 
RTV Noord, 4 okt: YVG gaat met 'bikkels' naar NK voor Clubs
Schaatsen.nl, 2 okt: Roest juicht NK Clubs toe
Groot Heerenveen, 2 okt: Eerste NK voor schaatsclubs: pro's en amateurs zij aan zij
Teylingen.nieuws.nl, 2 okt: WIJC doet mee aan eerste NK voor schaatsclubs
Schaatsen.nl, 21 sept: Lotte van Beek omarmt NK Clubs: 'De basis ligt bij de club'
Schaatsen.nl, 7 sept: NK Clubs moet clubgevoel stimuleren: 'Dat profs meedoen is een extra stimulans'
Heerenveense Courant, 20 juli: Thialf toneel eerste Nederlands kampioenschap schaatsclubs, KNSB spreekt intentie uit voor jaarlijkse terugkeer op wedstrijdkalender
Schaatsen.nl, 20 juli: Eerste NK voor schaatsclubs: pro's en amateurs zij aan zij 

De Wit: 'Wie de jeugd serieus neemt, heeft de toekomst'

18 juni 2019

Schaatsen.nl

 

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, heeft een pakket maatregelen gepresenteerd om jonge schaatsers extra te ondersteunen. Het gaat vooral om de jongste rijd(st)ers van de regionale talentencentra (RTC's) én talenten die in (baan)selecties zitten en de stap naar een RTC nog moeten maken.

 

De komende vijf jaar is voor deze doelgroep steeds 34.000 euro beschikbaar, in totaal dus 170.000 euro. "We gaan ervoor zorgen dat de aansluiting van vereniging naar (baan)selectie en RTC beter wordt", zegt De Wit. Het geld is afkomstig uit de licentiebijdragen van topteams uit de seizoenen 2016/2017 en 2017/2018. Over de besteding ervan is lang nagedacht en veel gesproken. "Bij mijn aanstelling als technisch directeur, vorig jaar zomer, ben ik al gevraagd om hiernaar te kijken."

 

In samenspraak met Berit van Dobbenburgh-Meyboom, namens het Gewestelijk Voorzittersoverleg (GVO), ontwikkelde hij een plan voor een reeks nieuwe initiatieven. Die zijn niet eenmalig, maar lopen minimaal vijf jaar. De Wit: "We maken serieus werk van duurzame talentontwikkeling. NOC*NSF ziet het ook als een voorbeeldproject voor andere sporten."

 

Wat gaat er gebeuren? Allereerst wordt de monitoring van talenten uitgebreid, want meten is weten. RTC's werken al met het monitorsysteem Smartabase, waarin testresultaten worden opgeslagen en verwerkt. Met dit extra geld kunnen ook talenten die de stap naar een RTC nog moeten maken uitgebreid worden getest. Dit gebeurt onder meer op de Rabo Talentdagen. "Jaarlijks kunnen we zo'n 250 jonge sporters extra in de Smartabase opnemen."

 

Opleiden

Er is ook geld om extra coaches op te leiden. Dat kunnen diverse opleidingen zijn. Het budget is in elk geval toereikend om per jaar vijf mannen/vrouwen een opleiding ST-4 te laten volgen. Lagere opleidingen zijn goedkoper. "Dat betekent dus in vijf jaar tijd sowieso 25 extra coaches, die we inzetten om onze kampioenen van de toekomst op te leiden."

 

In het plan staan ook workshops die De Wit wil houden bij het NK Clubs. Dat evenement in Thialf, vorig jaar voor het eerst georganiseerd door Sicco Janmaat, moet een vaste traditie worden bij de start van het schaatsseizoen. De KNSB steunt dat NK. "Wij willen er graag workshops, lezingen en andere leerzame activiteiten bij ontwikkelen. Die zijn gericht op verenigingen, trainers, rijders én hun ouders. Denk aan een workshop 'schaatsen slijpen' of een bijeenkomst met als thema 'Help, mijn kind is een talent'. Daarvoor kun je dat NK uitstekend benutten."

 

Als laatste pijler staat in het duurzame talentontwikkelingsplan: 'maatwerk talentenbeurs'. Dat is een (bescheiden) fonds om jonge schaatsers met een krappe beurs in bijzondere gevallen financieel te ondersteunen. "Voor kinderen bij wie de nood echt hoog is, willen we kunnen bijspringen, bijvoorbeeld om schaatsmateriaal of deelname aan een trainingskamp te bekostigen."

 

Sterkste schaatsland

Om ervoor te zorgen dat het beschikbare geld voor dat maatwerk (2500 euro per jaar) eerlijk wordt verdeeld, komt er een toetsingscommissie. Daarin zit naast De Wit (als technisch directeur) en Van Dobbenburgh (namens het GVO) een onafhankelijke derde persoon, die nog moet worden aangesteld.

 

Vanuit de gewesten bestaat veel enthousiasme voor de plannen. "Als gewest zijn we verantwoordelijk voor de onderkant van de piramide als je praat over talentontwikkeling", zegt Van Dobbenburgh namens het GVO. "Het is fijn dat er geld beschikbaar is vanuit de KNSB om 'de talenten in de dop' te herkennen en ze verder te laten ontwikkelen, zodat doorstroom in de piramide mogelijk is."

 

Wanneer start de KNSB met de uitvoering? "Per direct", antwoordt De Wit kort en krachtig. "Wat we hier doen, sluit ook aan op de ontwikkelingen binnen de RTC's, waar Smartabase een belangrijk middel is om te komen tot een nog betere, effectievere opleiding van onze talenten. Wie de jeugd serieus neemt, heeft de toekomst. Wij zijn het sterkste schaatsland van de wereld en dat willen we graag blijven. Met dit plan ondersteunen we de talenten die over tien, vijftien jaar namens Team NL naar EK's, WK's en de Olympische Spelen gaan."

DIJC presteert op goed NK Clubs

11 oktober 2018

Deventer Post

 

Deventer – Hoewel de Deventer IJsclub (DIJC) tijdens het eerste NK Clubs niet op het podium eindigde wegens een val van Jan Smeekens en een dubieuze diskwalificatie van twee andere rijders, presteerden met name de jongere schaatsers uitstekend. Daarmee laat DIJC zien dat het jonge talent klaar staat om inmiddels gestopte toppers als Stefan Groothuis en Mark Tuitert op te volgen.

Foto: Deventer Post NL
Foto: Deventer Post NL

Het NK Clubs staat dit jaar voor het eerst op de schaatskalender. De veertien beste clubs van het land krijgen hiervoor een uitnodiging. Zij vaardigen een team van van veertien schaatsers, bestaande uit junioren en senioren.

Het DIJC-team werd officieus aangevoerd door Olympiërs Jan Smeekens en Lotte van Beek. Zij vormen een enorme inspiratiebron voor het aanstormende talent, waaronder bijvoorbeeld Muriël Meijer. Zij blonk uit en wist de 3 km bij de dames senioren te winnen. Adriaan de Kluiver veroverde bij de heren senioren een knappe tweede plaats op de 1500 meter.

Een andere topprestatie werd geleverd door marathonschaatser Gert-Jan Veldkamp, die buiten zijn normale 'territorium' wist te verrassen op de langebaan. Hij nam het op tegen onder meer Sven Kramer en wereldkampioen Patrick Roest. Hij liet zich daardoor niet van de wijs brengen en finishte op de 3 kilometer – een afstand die voor hem eigenlijk veel te kort is – tot ieders verrassing als vierde.

DIJC is trots op de prestaties van het team en kijkt uit naar een veelbelovende winter.

NK voor clubs symboliseert einde enorme crisis in het schaatsen

9 oktober 2018

Sportnext.nl

In een hippe strandtent in het Italiaanse Cecina waar de Lotto-Jumbo schaatsploeg jaarlijks niet alleen zon tankt maar ook traditiegetrouw nog even vlak voor de winter een 'feel good' trainingskamp opslaat, wil Sven Kramer in debat over de negatieve teneur over het schaatsen in de media.  

 

Hij praat over golfbewegingen en het papegaaien van alle zelfverklaarde deskundigen. Kramer wijst erop dat hij in zijn woongebied Amsterdam Zuid wel jongeren het schaatsen ziet volgen. Alleen niet meer voor de tv met uit de krant geknipte lijsten voor de tussentijden, maar via toffe filmpjes op YouTube of Instagram of de korte filmpjes die via de NOS of Telegraaf.nl of AD.nl te zien zijn.

 

"En die worden nergens gemeten", waarmee Kramer maar aangeeft dat het oerconservatieve schaatsen slimmere marketing moet inzetten om zich te verkopen.

 

En dan is er nóg een wereld te winnen. De teams hebben allemaal hun Instagram-account en dan begint het slaapverwekkend te worden. Om sponsors of investeerders bij de sport te betrekken zou je bijvoorbeeld samen een contentplanning kunnen bedenken met originele toffe filmpjes. Bij de meeste teams zie je steeds dezelfde armetierige trainingsbeelden uit Thialf met de tekst eronder dat er die ochtend fanatiek getraind is. Het zal wel.

 

Waarom niet aan tafel met de sponsor om conversie te realiseren? Neem IKO met blikvanger Jutta Leerdam. Ik zie eindeloos veel dezelfde foto en video, maar waarom niet met Jutta naar de klanten van de sponsor?

Keiharde landing

Het schaatsen blijft worstelen met het probleem dat het jarenlang een rijke sponsorsituatie heeft gehad. Na de start van het commerciële schaatsteam van Rintje Ritsma, zorgden sponsors SpaarSelect, TVM en DSB voor een uitstekend financieel fundament onder het schaatsen in Nederland. Het vliegwiel waren de eindeloze stroom uitzendingen van de NOS en de zichtbaarheid van de logo’s van de sponsors. Toen TVM in 2000 in het schaatsen stapte waren er 10 schaatsmiljonairs. Dat was er in 2014 nog 1.

 

Die riante financiële situatie zorgde in het schaatsen voor een gezamenlijke vrijpartij onder een warme deken. De kleine wereld bleef vriendelijk tegen elkaar en ‘positief’ nieuws verspreiden. De toekomst was ver weg en geen zorg voor vandaag. Liever een extra fysiotherapeut dan investeren in PR en marketing.

 

De landing na de rijke jaren was deze zomer keihard. Vertwijfeld zochten toppers naar sponsors en geld, zonder een seconde na te denken over de vraag hoe zeer de sponsorwereld veranderd is. Mismatches in het kwadraat. De KNSB en NOC*NSF moesten met een reddingsplan de succesvolle sprintploeg van Gerard van Velde met bijvoorbeeld de aansprekende broers Mulder op de been houden.

 

NK voor clubs is succes

Nu een kleine maand voor de start van het seizoen lijkt de ergste crisis achter de rug en zien KNSB en de teams dat de wereld inderdaad veranderd is en dat sponsoring meer is dan het rendement van een foto in de krant. De twee belangrijkste ploegen, het Infestos van Ireen Wüst en het Jumbo-team van Sven Kramer, investeren ook in hun digitale exposure en hebben professionele content-makers daarvoor onder contract of werken samen met specialisten.

 

Interessant is ook om te kijken of een 'data-driven' sponsor als EasyJet de digitaal wat onzichtbare ploeg van Jillert Anema aan het vloggen krijgt of andere unieke content kan laten produceren.

 

Het schaatsen is bezig 'future proof' te worden. Er komen nieuwe initiatieven van de grond die belangrijk kunnen worden. Oud-schaatser en assistent-coach van de Jumbo-schaatsploeg Sicco Janmaat organiseerde afgelopen weekend met wat vrienden in Heerenveen het NK voor clubs.

 

IJsverenigingen uit het land tegen de toppers uit het mondiale schaatsen. Kramer, Wüst, ze waren er allemaal. Ze begrepen dat dit een unieke kans was om de jeugd enthousiast te krijgen. Het NOS Jeugdjournaal en Studio Sport maakten reportages en op social media scoorde dit NK enorm.

Het symboliseerde ook het einde van de enorme crisis van de afgelopen maanden. Kramer en Wüst zagen dat. Veel subtoppers bleven weg. Deden niet alleen hun sponsor te kort, maar ook het totale schaatsen in Nederland.

 

Positiviteit

De KNSB is nu aan zet om de positieve vibe van dit moment om te zetten in concrete actie. Om te beginnen zou de site schaatsen.nl een serieuze schaatsportal moeten worden, waar alle waardevolle content te vinden is uit de sport. Het is nu een website met te veel niet actuele tekst en brave filmpjes. Content zonder relevantie en urgentie met een hoog fan gehalte.

 

Maar voorlopig heeft Sicco Janmaat er in ieder geval voor gezorgd dat er ineens weer veel positiviteit over het schaatsen is neergedaald. De ergste crisis is voorbij. 

 

door Jaap Stalenburg

Roest vestigt record op NK

8 oktober 2018

Telegraaf Sport

Schaatsdromen worden ineens werkelijkheid

8 oktober 2018

Friesch Dagblad

 

Het is de droom van zo’n beetje ieder jong schaatstalent: met wereldtoppers als Sven Kramer, Ireen Wüst en Patrick Roest op de baan staan, een wedstrijd rijden en na afloop naast je grote idool een gouden medaille in ontvangst nemen. De meeste dromen zijn bedrog, maar op de eerste editie van het Nederlands kampioenschap voor clubs werd deze droom werkelijkheid. Kramer, Wüst en Roest streden zaterdag met hun oude schaatsclubs tegen elkaar. Zij aan zij met junioren en amateurs werd bepaald welke schaatsvereniging zich de beste van Nederland mag noemen.

Foto: Martin de Jong, in Friesch Dagblad
Foto: Martin de Jong, in Friesch Dagblad

Dus stond Kramer niet namens LottoNL-Jumbo aan de start, maar reed hij voor Hardrijders Club Heerenveen. Want bij die schaatsvereniging begon het ooit allemaal voor de 32-jarige schaatsvedette. ,,Als je eenmaal prof bent, verwatert jammer genoeg de binding met je club”, zei Kramer. ,,Schaatsen is dan wel een individuele sport, maar alleen kom je er niet. Je wordt pas beter door samen te trainen en dat doe je allemaal bij een club. Ik vind het mooi dat ik op deze manier iets terug kan doen voor de vereniging waar ik zelf ben begonnen.”

 

SUPERLEUK INITIATIEF

Kramer en zijn teamgenoten sloten de dag af met een tweede plaats in de eindrangschikking. STV Lekstreek verzekerde zich van de winst in de allerlaatste rit: op de 3000 meter streden Kramer en Roest in een rechtstreeks duel tegen elkaar. Roest won in 3.38,71 en snoepte zo het baanrecord van de Heerenvener af. ,,Dat is wel jammer”, zei Kramer. ,,Maar even los van de wedstrijd: ik vind dit een superleuk initiatief. Had ik, toen ik jong was, met Rintje Ritsma of Erben Wennemars mogen schaatsen, dan had mij dat enorm gemotiveerd. Hopelijk hebben de kinderen dat vandaag zo ervaren.”

 

Lees ook: Verrassing door topschaatser is ‘hart onder riem’ voor de zorg van Lotte

Het initiatief voor het NK voor clubs is genomen door oud-schaatser Sicco Janmaat. Hij is assistent-coach bij LottoNL-Jumbo en hoopt met zijn idee een nieuwe traditie in het leven te hebben geroepen. ,,Dit moet de rokjesdag van het schaatsen worden. Het toernooi waarmee het seizoen jaarlijks officieel wordt geopend”, sprak Janmaat optimistisch. ,,Schaatsen is een visitekaartje voor Nederland en we willen allemaal dat het zo blijft. Daarvoor ben je wel afhankelijk van het talent dat doorstroomt vanuit de jeugd. Iedereen hoort wel dat kinderen tegenwoordig minder sporten en dat het met de wedstrijdsport achteruit gaat. Om die trend tegen te gaan, moet je terug naar de basis. En dat zijn de schaatsclubs.”

 

BEHOORLIJKE KLUS

Janmaat hoopt dat door het NK voor clubs het enthousiasme bij schaatsende jeugd wordt vergroot en dat de competitie tussen clubs onderling toeneemt. ,,Het zou mooi zijn als coaches door dit toernooi nog meer na gaan denken hoe ze als club beter kunnen worden en op welke manier ze de beste selectie op het ijs krijgen. Voor de meeste verenigingen was het namelijk een behoorlijke klus om het team rond te krijgen. Gelukkig vonden veel schaatsprofs het meteen een goed idee.”

 

Dat enthousiasme werd breed gedragen onder de deelnemers aan de wedstrijd. Want ook de junioren en amateurs hadden het zichtbaar naar hun zin. Dat gold zeker ook voor Tanja Krikke van Hardrijders Club Heerenveen. De negentienjarige schaatsster kwam zaterdag in actie op de 1500 meter. ,,Mijn tijd valt een beetje tegen, maar ik vind het een erg leuk toernooi. Ik hoop dat het een blijvertje is en dat het volgend jaar opnieuw wordt georganiseerd”, zei Krikke. ,,Ook voor mij is het leuk om met Sven en Antoinette de Jong in een team te rijden. Dat gebeurt normaal gesproken nooit, dus het voelt wel bijzonder.”

 

De in Nijeholtwolde woonachtige Krikke sprak van een fijne sfeer op en rond de baan. ,,Je bent toch voor je eigen club aan het schaatsen en moedigt je teamgenoten dan ook aan tijdens hun races. Dat is goed voor de binding die je met elkaar hebt”, aldus Krikke, die bij haar eigen club nog genoeg enthousiasme voor de schaatssport ziet. ,,Onze club is een van de grotere van Friesland en er is nog voldoende animo om wedstrijden te rijden. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij andere clubs zit, maar hoe groter de aantallen, hoe beter dat natuurlijk is voor onze sport.”

 

GROTE GLIMLACH

Aanraakbaar zijn, dat is waar het volgens Kramer meer om mag draaien in het schaatsen. ,,Normaal gesproken rijden wij alleen EK’s, WK’s en de wereldbekerwedstrijden. Dat is een ver-van-mijn-bed-show voor al die kinderen. Bij dit toernooi kunnen ze ons aanraken, kunnen we mét ze de eer van onze club verdedigen en na afloop zelfs met elkaar op het podium staan. Ik hoop dat het de kinderen stimuleert en motiveert om meer te gaan sporten. Voor mij maakt de wedstrijd zelf niet zoveel uit, maar als topschaatser is het je maatschappelijke plicht om hier te staan. En ik doe het graag.”

 

Na afloop van de races en de uitreiking van de medailles was het voor jong en oud tijd om een handtekening of selfie met Wüst, Roest en Kramer te scoren. De schaats-profs namen er de tijd voor en dat bracht iedereen in opperbeste stemming. Kramer: ,,Het belangrijkste doel was om de kinderen met een grote glimlach naar huis te zien gaan. Volgens mij is dat wel gelukt.”

 

door Mark Vallinga

Junioren tussen wereldtoppers op NK clubs: 'Hartstikke leuk'

7 oktober 2018

AD

 

Het moet de ‘rokjesdag’ van het schaatsen worden; zaterdag werd in Thialf het eerste NK clubs gereden, met junioren tussen wereldtoppers als Sven Kramer aan de start.

 

Foto: Corné Sparidaens in AD
Foto: Corné Sparidaens in AD

Het is niet zijn comfortabelste kledingstuk, maar wereldkampioen Patrick Roest heeft zaterdagochtend speciaal een zwarte boxer­short met witte letters uit de kast getrokken. De schaatser doet mee aan het NK clubs. Roest is met zijn sportkleding dan wel beperkt door sponsorverplichtingen, maar wie voor de Lek­streek schaatst probeert dat toch te uiten, vindt hij.

 

Het NK clubs is nieuw. Een initiatief bedacht door Sicco Janmaat, assistent-trainer van Roest bij Lotto-Jumbo. Het aantal kinderen dat sport en zich aansluit bij verenigingen loopt terug. Janmaat wil daar verandering in brengen. Grotere saamhorigheid creëren bij de clubs. ,,Je hoort in de media dat het niet goed zou gaan met het schaatsen. Dat de kijkcijfers tijdens de Olympische Spelen wel goed zijn, maar de aanwas minder is. Wij willen over twaalf jaar nog steeds kampioenen maken. Ook een Sven Kramer hebben.’’

 

En daarom staat Jac Orie zaterdagochtend tot het einde van de middag op de kruising van de ijsbaan in Thialf. Over zijn vooral zwarte Lotto-Jumbo-kleding een felgekleurd trainingsjack, dat hij even uittrekt zodra hij voor de camera van de NOS wordt gevraagd. Op het jack staat HVHW, de ijsclub uit Den Haag en het Westland waar Orie al vanaf jonge leeftijd bij schaatste. ,,Wij waren veel beter dan de Lekstreek’’, herinnert hij zich. Vandaag is Orie coach voor HVHW, al belemmert dit hem niet Antoinette de Jong een paar aanwijzingen toe te schreeuwen tijdens haar 1000 meter. ,,Ik viel éven uit mijn rol.’’

 

Kramer

In zo’n anderhalve maand stampte Janmaat samen met andere vrijwilligers het evenement uit de grond. ,,Iedere topper heeft een club, daar is een licentie aan gekoppeld, maar je hoort ze er nooit over. Nu kun je ze door een wedstrijd te organiseren samenbrengen.’’ Boven de trap naar het middenterrein staat een groep meisjes. ,,Is Sven Kramer daar nog? O my god!’’ Kramer noemt het een mooi initiatief. ,,Leuk dat die kids met ons kunnen rijden. Ik denk dat dit motiveert en dat is alleen maar goed.’’

 

Eerder op de dag verzuchtte een volwassen schaatser met een blik op de startlijst dat hij waarschijnlijk niet veel punten zou verzamelen op de 3000 meter, de afstand waarop ook Roest en Kramer deelnemen.

Clubs zijn geselecteerd via een ranglijst. Er is een juniorenprogramma en een seniorenprogramma, voor elke afstand mag per geslacht een schaatser worden ingeschreven. Sommige topschaatsers zijn voor een trainingskamp in Duitsland, maar voor Peter Kolder, trainer van onder anderen Ireen Wüst, was het aanleiding een dag later naar Inzell te vertrekken. Groot verschil maakt Wüsts deelname voor het tussenklassement van haar club uit Tilburg niet. Wüst: ,,We staan rond de tiende plaats, zoals we ook op de ranglijst stonden. Maar daar gaat het ook niet om.’’

 

Voor de Lekstreek maakt de deelname van Roest wel een groot verschil. Bestuursleden van de club beloven op het middenterrein al een tocht op platte wagen door de Krimpenerwaard bij winst. Janmaat: ,,Kramer en Roest, Heerenveen tegen de Lekstreek. Een dikke battle.’’

 

In de praktijk is het lastiger. Roest heeft maar een paar seconden nodig om zijn club kampioen te maken, Kramer moet er 34 goedmaken voor Heerenveen. Vrijwel onmogelijk. ,,Uiteindelijk willen we gewoon een mooie race rijden. Welke club precies wint, maakt dan ook niet veel uit. Het is onze eerste race van het seizoen, dat telt ook, je wilt een goede tijd neerzetten’’, zegt Roest, een maand voor de officiële aftrap van het seizoen voor de echte Nederlandse schaatstop: de selectiewedstrijd voor de wereldbekerwedstrijden.

Onderbroek

Roest wint de 3000 meter in een rechtstreeks duel en rijdt met een tijd van 3.38,71 ook een baanrecord van Kramer uit de boeken. Hij is drie seconden sneller dan zijn ploeggenoot. De reden schuilt misschien wel onder zijn schaatspak. Roest: ,,Normaal kies ik een onderbroek die lekkerder zit, maar die met de naam van mijn club heeft vandaag wel geholpen, denk ik. Het ging lekker.’’

 

De beker gaat naar de Lekstreek, de club waar gezelligheid deels vooropstaat. Kramer, met een knipoog naar Roest op het bankje: ,,Er wordt veel gedronken bij de Lekstreek, maar ook veel gewonnen. Blijkbaar is dat een goede combinatie voor een club.’’

Leerzaam NK clubs voor DIJC

7 oktober 2018

Deventer Radio & Televisie

 

De Deventer IJsclub (DIJC) deed zaterdag mee aan het Nederlands kampioenschap voor clubs. Zowel de junioren als de senioren van DIJC vielen buiten de prijzen maar hebben veel geleerd en erg genoten.

Foto: Muriël Meijer op Deventerrtv.nl
Foto: Muriël Meijer op Deventerrtv.nl

De Deventer IJsclub (DIJC) deed zaterdag mee aan het Nederlands kampioenschap voor clubs. Zowel de junioren als de senioren van DIJC vielen buiten de prijzen maar hebben veel geleerd en erg genoten.

 

Gisteren mochten Chris Fredriks, Muriël Meijer en Lasse Hiddink meedoen aan een heel bijzonder Nederlands Kampioenschap. De beste 12 clubs van Nederland mochten strijden om het Nederlands Kampioenschap Clubs! Ze deden mee met hun club: de Deventerse IJsclub. Het was een lange dag met eerst de junioren en later op de dag de senioren.

 

Bij de junioren mocht Chris een 500 meter rijden en Lasse een 1500 meter. Helaas voor Chris was de scheidsrechter erg streng en resulteerde zijn afstand deze middag in een diskwalificatie. Lasse liet een keurige 1500 meter zien, vlakbij zijn persoonlijke record.

Bij de senioren stond Muriël aan de start bij de 3000 meter. Een prima rit, maar altijd ruimte voor verbetering. Helaas zat het de Deventerse IJsclub niet allemaal mee en vielen ze niet in de prijzen.

 

Wel hebben ze genoten: “Al met al was het een leuk initiatief om amateurs en professionals van de club samen te zien strijden om de titel.”

 

door Muriël Meijer

Zevende plaats voor IJsclub Haarlem bij NK in Thialf

7 oktober 2018

Haarlems Dagblad

 

Tijdens de eerste editie van het Nederlands kampioenschap voor clubs is IJsclub Haarlem afgelopen zaterdag zevende geworden. De titelstrijd werd gehouden in Thialf in Heerenveen.

 

Tijdens het door Sicco Janmaat bedachte toernooi streden junioren, senioren en Olympisch kampioenen als Sven Kramer (Hardrijders Club Heerenveen) en Ireen Wüst (IJsclub Tilburg) gezamenlijk om de titel Beste Schaatsclub van Nederland. Twaalf ijsclubs kwamen in actie tijdens de titelstrijd en vaardigden bij zowel de mannen, vrouwen, junioren jongens en junioren meisjes steeds één deelnemer per afstand af. Voor de junioren stonden de 500, 1.000 en 1.500 meter op het programma. De senioren reden ook nog een 3.000 meter.

 

De behaalde punten werden bij elkaar opgeteld en zorgden op die manier voor een eindstand. Uiteindelijk bleek TV Lekstreek het sterkste. De tweede plaats ging naar Hardrijders Club Heerenveen voor de Alkmaarsche IJsclub. De winst werd pas vergeven in de laatste rit. Kramer nam het daarin op tegen Patrick Roest. Roest klokte 3.38,71 en verbeterde daarmee het baanrecord van Kramer, die tot 3.41,59 kwam.

Kramer en Wüst rijden tussen schaatsjeugd op NK voor clubs

6 oktober 2018

NOS.nl

Foto: screenshot van filmpje op NOS.nl
Foto: screenshot van filmpje op NOS.nl

Met een kampioenschap tussen de beste clubs van Nederland is het nieuwe schaatsseizoen op gang geschoten. Op het ijs in Thialf verschenen niet alleen de talenten van allerlei ijsverenigingen, ook een deel van de wereldtop liet zich zien tijdens de eerste editie van het evenement.

 

Ireen Wüst verdedigde de eer van IJsclub Tilburg, Sven Kramer deed mee namens HCH uit Heerenveen en coach Jac Orie begeleidde de pupillen van hardrijvereniging Den Haag-Westland.

 

Kramer spreekt van een 'superinitiatief'. "Ik denk dat het de kinderen alleen maar motiveert om nog meer te sporten. Normaal gesproken rijden wij alleen EK's, WK's en de wereldbeker. Dat is een ver-van-mijn-bed-show voor de kinderen. Nu kunnen ze ons aanraken en kunnen we met hun onze club verdedigen."

Foto: NOS.nl
Foto: NOS.nl

bekijk filmpje op NOS.nl (uitzending Studio Sport 6 oktober 2018 23.21u)

 

De kampioenen van de toekomst rijden immers hun rondjes in de verenigingen en krijgen met dit kampioenschap de kans een keer in het grote Thialf te rijden.

 

Net als Kramer is ook Orie zeer te spreken over het initiatief. "Er zijn heel veel junioren die nog nooit in Heerenveen gereden hebben, die vinden het stiekem wel spannend."

Kramer: "Als je jong bent, staat of valt je hele carrière met de club. Het is belangrijk om dat in stand te houden, maar naarmate je verder groeit, wordt die binding helaas minder. Ik schaats bij Lotto-Jumbo, dat is mijn team. Maar nu kan ik wat terugdoen en dat is leuk."

 

Winst voor Schaatsvereniging Lekstreek

Kramer hielp HCH niet aan de overwinning, die ging naar Schaatsvereniging Lekstreek, de club van onder anderen Patrick Roest, de wereldkampioen allround. Roest snoepte Kramer bovendien het baanrecord af op de 3.000 meter.

 

"Dat is jammer", zegt Kramer. "Maar als ik het van iemand had verwacht, is het Patrick. Ik zie hem elke dag van dichtbij groeien, dus het is geen grote verrassing voor mij. Maar dan vind ik het nog steeds niet leuk."

 

Roest is blij dat zijn 3.38,71 in de catacomben van het stadion wordt toegevoegd aan de baanrecords. "Het is mooi om je naam ertussen te hebben staan."

 

"Ik was goed zenuwachtig", vervolgt Roest, "dat is altijd zo aan het begin van het seizoen, want je moet op nul beginnen. Het geeft een heel lekker gevoel om zo'n tijd neer te zetten tegen Sven."

'Meer kinderen moeten op schaatsen'

6 oktober 2018

NOS Jeugdjournaal

Topschaatsers en trainers maken zich zorgen of er wel genoeg jonge schaatsers bijkomen. De schaatsbond wil daarom dat meer kinderen op schaatsen gaan.

 

Talenten

Al jarenlang is Nederland één van de beste schaatslanden ter wereld. Volgens de schaatsbond kan dat alleen zo blijven als er genoeg jonge schaatsers worden getraind.

Want hoe meer kinderen op schaatsen gaan, hoe groter de kans is dat er talenten worden ontdekt.

 

In Nederland zijn 15.000 kinderen lid bij een schaatsvereniging. In vergelijking: bij voetbalclubs zijn 580.000 kinderen ingeschreven. Een stuk meer dus.

 

Om meer kinderen aan het schaatsen te krijgen werd er in Friesland vandaag een nieuw soort schaatstoernooi gehouden. In het filmpje (op de site van het jeugdjournaal) zie je er meer over. 

 

Screenshot van filmpje op jeugdjournaal
Screenshot van filmpje op jeugdjournaal

STV Lekstreek wint NK Clubs

6 oktober 2018

Schaatsen.nl

 

STV Lekstreek heeft zaterdag in Thialf het allereerste NK Clubs gewonnen. Tijdens dit officieuze NK strijden professionals en amateurs zij aan zij om de titel 'Beste schaatsclub van Nederland'. De vereniging uit de Krimpenerwaard, waar onder meer Patrick Roest en Hein Otterspeer lid van zijn, bleef Hardrijders Club Heerenveen (HCH) en de Alkmaarsche IJsclub (AIJC) voor.

Foto: schaatsen.nl
Foto: schaatsen.nl

Alkmaarsche IJsclub ging na afloop van de juniorenwedstrijden in de ochtend nog fier aan kop.  "We hebben alles goed uitgereden, zonder diskwalificaties en valpartijen", vertelde Jacco Fenijn, coach van de junioren van AIJC. "We hebben een grote regio, waaruit veel mensen naar Alkmaar komen. De club is vrij groot. Daardoor hebben we veel talent en een goed opleidingsprogramma."

Senioren bieden spektakel
De junioren mochten na hun optreden 's middags toekijken hoe de senioren zich inzetten voor hun vereniging. Onder hen enkele grote namen zoals Ireen Wüst (IJsclub Tilburg), Sven Kramer (HCH) en Jan Smeekens (Deventer IJsclub). Iedere club mocht per afstand één rijder afvaardigen, waardoor de invloed van de toppers enigszins beperkt werd. Uiteindelijk bepaalde de optelsom van de beste rijders per categorie (junioren of senioren) de eindrangschikking.

 

Het was tot het allerlaatst spannend in Thialf. Kramer en Roest mochten het in de laatste rit op de 3000 meter uitvechten om de overwinning. Roest maakte in de laatste twee ronden het verschil en zette een indrukwekkende 3.38,71 op de klok, een verbetering van Kramers baanrecord. Kramer eindigde in 3.41,59. Daarmee was de overwinning voor STV Lekstreek een feit.

 

 

Jac Orie, normaal gesproken coach van Kramer en Roest, moest vandaag toekijken hoe zijn rijders het zonder zijn begeleiding deden. Orie stond namelijk op het ijs als coach van de Hardrijvereniging Den Haag - Westland. De concurrentie dus. Hij is dus niet op de kruising te vinden tijdens de ritten van 'zijn' LottoNL-Jumbo. "Nee dat mag niet, al ga ik wel kijken natuurlijk. Ik zal ze wel aanmoedigen, maar ik ga me niet bemoeien met de coaching." 

Geslaagd toernooi
Initiatiefnemer Sicco Janmaat kon aan het einde van de dag tevreden terugkijken.  Met twaalf deelnemende clubs, enthousiaste deelnemers en de nodige topschaatsers aan de start was er genoeg reden tot optimisme. "Wat we in zulke korte tijd hebben neergezet met slechts een groep van 15 à 20 vrijwilligers, is best bijzonder. De doorstroom naar de top begint bij de schaatsclubs, maar steeds minder kids worden lid van een vereniging. Als we daar nu wat aan doen kunnen we Nederland op niveau houden als schaatsland."

 

Na een succesvolle eerste editie spreekt Janmaat de hoop uit dat het NK Clubs een officiële status en een vaste plek op de kalender krijgt. "Wat ons betreft was dit zeker niet de laatste keer. We gaan proberen elke maandag na het wedstrijdweekend een update te geven van de ranglijst. En zet zaterdag 5 oktober 2019 maar in de agenda!"

 

 

Meer weten over het NK Clubs? Kijk voor meer informatie op nkclubs.nl

 

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 06 okt om 20:54     

FOTO’S | STV Lekstreek wint eerste NK Clubs

6 oktober 2018

Heerenveense Courant

 

HEERENVEEN – STV Lekstreek heeft het eerste NK Clubs zaterdag in Thialf gewonnen. De schaatstrainingsclub uit de Krimpenerwaard liet daarmee de Hardrijders Club Heerenveen (HCH) en de Alkmaarse IJsclub (AIJC) achter zich. Het eerste officieuze NK is een wedstrijd waarbij amateurs en doorgewinterde toppers gezamenlijk strijden om de titel 'Beste schaatsclub van Nederland'. Op iedere afstand mocht per club één lid worden afgevaardigd.

 

Initiatiefnemer van het nieuwe nationale kampioenschap is Sicco Janmaat, ook trainer coach van onder andere Sven Kramer. Hij wil met het toernooi clubs een impuls geven in werkwijze, maar ook in ledenaantallen. Janmaat: „Steeds minder kids worden lid van een vereniging. Als we daar nu wat aan doen kunnen we Nederland op niveau houden als schaatsland".

 

In de ochtend kwamen eerst de junioren van de deelnemende twaalf clubs aan de start. Na de dweilpauze was het de beurt aan de senioren, waarbij ook toppers op het Thialf ijs streden. Voor HCH schaatsten Sven Kramer en Antoinette de Jong, maar ook andere grote namen als Jan Smeekens, Ireen Wüst, Lotte van Beek, Patrick Roest en Hein Otterspeer bonden hun schaatsen onder. Roest en Otterspeer maken deel uit van het winnende STV Lekstreek team.

Het streven van de organisatie is om het NK Clubs een officiële kampioens status te geven en zal volgens Sicco Janmaat volgend jaar op 5 oktober de tweede editie plaatsvinden. 

 

door Douwe Bijlsma

Foto's: Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma in Heerenveense Courant

Jac Orie terug naar roots op NK Clubs

6 oktober 2018

Schaatsen.nl

 

Tijdens het NKClubs in Thialf stond coach Jac Orie op de wissel voor zijn eigen club Schaatsvereniging HVHW. Met de races van de Team LottoNL-Jumborijders mocht hij zich vandaag niet bemoeien...

Radio Haarlem 105

6 Oktober 2018

Radio Haarlem 105

 

Ontvangen van deelnemende club: IJsclub Haarlem

Download
radiofragment Radio Haarlem 105
ijsweds. 2018-10-04 20-55-34.wav
Wave Audio bestand 89.0 MB

De sport van zaterdag bij de NOS

6 oktober 2018

NOS.nl

Tussen al het Formule 1-geweld vanuit Japan en een vol eredivisieprogramma door begint vandaag in Thialf het nieuwe schaatsseizoen met een bijzonder evenement: het NK voor clubteams.

 

Toppers - onder anderen Sven Kramer, Ireen Wüst en Jan Smeekens doen mee - strijden samen met amateurschaatsers zij aan zij om de titel. De beste veertien clubs van Nederland doen mee.

 

Om 13.15 uur klinkt het startschot en om 16.00 uur is de prijsuitreiking. Op NOS.nl en in de NOS-app wordt er verslag gedaan van het evenement en in de Studio Sport-uitzending van 23.30 uur op NPO 1 volgt een reportage.

Marjanne Timmer: Ik vind het supermooi om mee te doen

6 oktober 2018

RTV Noord

 

Marjanne Timmer is al 21 jaar lid van IJsvereniging Groningen. Het is daarom ook logisch dat ze erbij was bij de allereerste editie van het NK voor clubs.

Timmer rijdt al vanaf vijfjarige leeftijd voor de ijsclub. ‘Ik vind het supermooi om mee te doen en inderdaad ik mag natuurlijk niet ontbreken. Ik denk zelfs dat ik van alle schaatsers en schaatssters het langste lid ben van YVG.’ ze na de 1500 meter op het ijs van Thialf in Heerenveen.  

 

Bekijk het filmpje op RTV Noord.

Foto: screenshot van filmpje Marjanne Timmer op RTV Noord
Foto: screenshot van filmpje Marjanne Timmer op RTV Noord

NK voor clubs: voor Sven Kramer barst het nieuwe schaatsseizoen zaterdag los

5 oktober 2018

Leeuwarder Courant

 

Eerder dan anders begint het nieuwe schaatsseizoen zaterdagmiddag al in Thialf. Voor het eerst wordt er een NK voor clubs gehouden. Sven Kramer dus in actie namens HCH, Jan Smeekens namens de DIJC, de Deventer IJsclub.

Foto: Neeke Smit, van Leeuwarder Courant (Antoinette de Jong (vooraan) in voorbereiding op het eerste Nederlandse kampioenschap voor clubs)
Foto: Neeke Smit, van Leeuwarder Courant (Antoinette de Jong (vooraan) in voorbereiding op het eerste Nederlandse kampioenschap voor clubs)

Het olympische jaar zit erop, de nieuwe cyclus staat op punt van beginnen. De schaatsers richten vanaf nu hun vizier op Peking, waar in 2022 de 24ste Winterspelen worden georganiseerd.

 

,,Daar”, verwacht Sicco Janmaat, een van de trainers van schaatsicoon Sven Kramer, ,,zullen we als Nederland nog voldoende toppers aan de start hebben staan. Maar hoe staan we er over acht jaar voor? Of over twaalf jaar? Kan Nederland dan nog steeds zo genieten, zoals we in Sotsji 2014 en dit jaar in Pyeongchang hebben gedaan?”

Nederlandse jeugd sport steeds minder

Janmaat bediscussieerde dit vraagstuk de afgelopen maanden vaak met zijn hoofdtrainer Jac Orie, de kampioenenkweker van Lotto-Jumbo. Nederlandse jeugd gaat minder massaal naar de ijsbaan dan de clubs ooit gewend waren. De spoeling wordt daardoor dunner, merken de trainers.

 

,,Het is een maatschappelijk probleem”, aldus Janmaat. ,,Kinderen sporten minder. Wat kunnen wij hieraan doen, vroegen Jac en ik ons af. Hoe kunnen wij iets terugdoen, hoe kunnen wij een en ander stimuleren? In principe weinig, wij maken kampioenen, wij leiden niet op. Maar toch willen we onze bijdragen leveren.”

 

Daarom bedacht Janmaat het NK clubs, een officieus Nederlands kampioenschap, waarin clubs het tegen elkaar opnemen. Dat titelgevecht in Thialf staat morgen voor het eerst op schaatskalender.

'We gaan zien hoeveel clubliefde er bestaat'

Sven Kramer dus niet in de baan namens Lotto-Jumbo of Nederland, maar als lid van HCH, de Hardrijders Club Heerenveen. Kramer dus in een team met junioren en neosenioren, die hem alleen maar van televisie of uit de krant kennen. Of vanaf de tribune. In elk geval van een waardige afstand.

 

,,In Thialf gaan top- en breedtesport dus hand in hand”, licht de initiator toe. ,,Volgens mij vindt iedereen het leuk om een keer met of tegen Sven Kramer te rijden. Of tegen Antoinette de Jong en Ireen Wüst. Wij willen hier een jaarlijks evenement van maken, om de jeugd te stimuleren meer te gaan schaatsen.'' 

,,En schaatsen begint bij een club. Sven en Antoinette zijn nog steeds lid van HCH, maar dat weet eigenlijk niemand. We gaan dit weekeinde dus zien hoeveel clubliefde er eigenlijk bestaat.”

 

Thialf omarmde dit idee met enthousiasme, meldt Janmaat. ,,En de KNSB ook. Ik heb geen geld om zoiets te organiseren, maar met een goed idee is het gelukt een toernooi uit de grond te stampen dat nul euro heeft gekost. Ik ben blij dat Jan Zwier namens Thialf zei: wij stellen de ijsbaan hiervoor beschikbaar.”

Veertien ploegen aan de start

Zaterdagochtend is de eerste start om half twaalf, het toernooi duurt tot het einde van de middag. Veertien teams nemen het tegen elkaar op. Een team bestaat uit zeven mannen en zeven vrouwen (junioren en senioren).

 

Namens Friesland hadden drie verenigingen zich geplaatst voor dit NK, maar de IJsster uit Sneek heeft op het laatste moment moeten afzeggen.

 

Janmaat: ,,Het gewest Friesland is op trainingskamp en de IJsster kreeg daardoor de selectie niet rond. Dat willen ze volgend jaar beter plannen, is tegen ons gezegd. Jammer, want een topper als Yvonne Nauta had namens de IJsster graag mee willen doen aan dit NK.”

 

HCH doet dus wel mee, met Kramer en De Jong als boegbeelden. Jesper Hospes, het derde prominente lid van de Heerenveense schaatsclub, moest ook afzeggen omdat hij met het gewest mee is op trainingskamp.

Nieuwe start van het seizoen

De IJsleeuwen uit Leeuwarden staat wel aan de start. Niek Deelstra is het gezicht van deze club. Een van de trainers van De IJsleeuwen is voormalig sprinttopper Jakko Jan Leeuwangh.

 

DIJC, de Deventer IJsclub, is net als HCH een van de titelfavorieten omdat het de olympiërs Jan Smeekens en Lotte van Beek opstelt. Dat geldt ook voor de Lekstreek, met allroundwereldkampioen Patrick Roest en topsprinter Hein Otterspeer in de gelederen.

 

Ireen Wüst doet mee namens ijsclub Tilburg, Marcel Bosker en Chris Huizinga namens Groningen. De langste afstand die zaterdag wordt verreden is de 3000 meter bij de mannen.

 

,,Wat ons betreft wordt dit de nieuwe start van het schaatsseizoen”, aldus Janmaat. ,,Vroeger had je de IJsselcup, dit Nederlands kampioenschap voor clubs is nu nog een officieus NK. Maar als het een succes blijkt, kan het wellicht een officiële Nederlandse titel worden.”

Nieuw toernooi op schaatskalender: ’Er is geen tijd te verliezen’

4 oktober 2018

De Telegraaf

 

HEERENVEEN - Zaterdag wordt het eerste NK voor clubs gehouden in Thialf. Het wordt een kampioenschap waarbij junioren, senioren en olympisch kampioenen als Sven Kramer (Hardrijders Club Heerenveen) en Ireen Wüst (IJsclub Tilburg) gezamenlijk strijden om de titel Beste Schaatsclub van Nederland.

Foto: ANP, van De Telegraaf
Foto: ANP, van De Telegraaf

„Tijdens de afgelopen Olympische Spelen hebben we het hele land weer blij gemaakt met prachtige prestaties en dat willen we over twaalf jaar nog steeds”, vertelt de coach van Team Lotto-Jumbo. „En om kampioenen te maken, ben je afhankelijk van wat er van onderaf naar boven komt. Op dit moment ziet dat er niet geweldig uit. Met het NK voor clubs keren we terug naar de basis en willen we verenigingen en jonge schaatsers prikkelen en inspireren.”

 

Bij de junioren rijden de jongens en meiden een 500, 1000 en 1500 meter. De senioren leggen ook nog een drie kilometer af. De huidige ranglijst is gebaseerd op de beste tijden die leden van verenigingen in de afgelopen jaren hebben gereden. De veertien beste clubs mogen meedoen.

 

Janmaat hoopt dat het NK voor clubs in de toekomst de officiële start van het Nederlandse schaatsseizoen wordt. „Het zou mooi zijn als we uiteindelijk een paar goede sponsors vinden en aan de KNSB laten zien dat hier draagvlak voor is. Het leeft nu al, maar het zou helemaal mooi zijn als clubs dit straks met rood gaan omcirkelen in hun agenda. En belangrijker: dat het bijdraagt aan die clubliefde van weleer. Want willen we in de toekomst nog steeds genieten van schaatssucces, dan zullen we toch echt bij de clubs moeten beginnen. Er is geen tijd te verliezen.”

 

Door Nick Tol & Lars van Soest

'Cruijff stond altijd open voor innovatie' - Janmaat laat zich bij grondlegging NK clubs inspireren door legende

4 oktober 2018

De Telegraaf - in Teleport

door Nick Tol & Lars van Soest

Kramer roept op tot verandering - ’Het huidige opleidingsmodel vind ik onder de maat’

4 oktober 2018

De Telegraaf in SCHAATSEN

 

HEERENVEEN - „Het huidige model vind ik waardeloos”, zegt de viervoudig olympisch kampioen klip en klaar. De eerste stap richting zijn doel is gezet door zijn coach Sicco Janmaat, die een Nederlands kampioenschap voor clubs heeft geïntroduceerd. Zaterdag wacht in schaatstempel Thialf de vuurdoop van dit nieuwe initiatief. „Het plan hierachter vind ik heel goed”, aldus Kramer, die zelf meedoet namens Hardrijders Club Heerenveen (HCH).

Foto: Matty van Wijnbergen, uit De Telegraaf
Foto: Matty van Wijnbergen, uit De Telegraaf

De beste schaatser van Nederland is niet te spreken over het huidige opleidingstraject met regionale talentencentra (RTC). Net als veel andere schaatstoppers is ook Kramer groot geworden bij Jong Oranje. Dit was een ploeg met de beste talenten van het land die het hele seizoen gezamenlijk optrokken in Heerenveen. In 2014 is dit model komen te vervallen en vervangen door regionale trainingscentra, verspreid door heel Nederland. Hier kunnen de beste talenten per regio zich dichtbij huis ontwikkelen, zowel op sportief als maatschappelijk vlak.

 

„De eerste resultaten van dit initiatief zijn al zichtbaar”, vertelt Kramer. „Bij de junioren doen de meiden het heel goed, terwijl de jongens achter blijven qua prestaties. Het is niet zo moeilijk om daar een verklaring voor te bedenken. Vroeger trainden wij bij Jong Oranje elke dag met de beste mannen en vrouwen van Nederland. Die stuwden elkaar naar grote hoogte. Door die RTC wordt het talent versnipperd over meerdere centra. Per RTC heb je hooguit twee tot drie talentvolle jongens en die fietsen en schaatsen elke dag op kop voor de meiden. De meiden ontwikkelen zich daardoor in snel tempo, terwijl de jongens niet meer voldoende worden uitgedaagd. Ze zitten geïsoleerd in hun RTC.”

 

De mening van Kramer wordt gedeeld door zijn toonaangevende hoofdcoach bij Team Lotto-Jumbo, Jac Orie. Ook hij pleit al geruime tijd voor een terugkeer van het Jong Oranje-model. Sicco Janmaat, rechterhand van Orie binnen diens schaatsploeg, heeft inmiddels de handschoen opgepakt en een nieuw bijzonder toernooi op touw gezet, het Nederlands kampioenschap voor clubs, met Orie als ambassadeur. Hiermee wil Janmaat teruggaan naar de basis, aangezien elke topper ooit is begonnen bij een vereniging. Tijdens het NK strijden amateurs, junioren en olympisch kampioenen als Kramer en Ireen Wüst gezamenlijk om de titel Beste Club van Nederland.

 

„Het staat nu nog in de kinderschoenen, maar ik ben er heel enthousiast over”, vervolgt Kramer. „Als je voor verbetering wilt zorgen, moet je beginnen bij het begin. En dan kom je al snel uit bij de schaatsclub. Dat is waar de talenten vandaan komen, waar ze opgevoed en gescout worden. Ook sociaal gezien kan een vereniging heel belangrijk zijn. In zo’n groepsproces leer je wat normen en waarden zijn en creëer je verantwoordelijkheidsbesef en ambitie.”

 

Door Nick Tol

Kramer en Wüst strijden om speciale titel Nieuw toernooi op schaatskalender: ’Er is geen tijd te verliezen’

Foto: Hollandse Hoogte, uit De Telegraaf
Foto: Hollandse Hoogte, uit De Telegraaf

„Tijdens de afgelopen Olympische Spelen hebben we het hele land weer blij gemaakt met prachtige prestaties en dat willen we over twaalf jaar nog steeds”, vertelt de coach van Team Lotto-Jumbo. „En om kampioenen te maken, ben je afhankelijk van wat er van onderaf naar boven komt. Op dit moment ziet dat er niet geweldig uit. Met het NK voor clubs keren we terug naar de basis en willen we verenigingen en jonge schaatsers prikkelen en inspireren.”

 

Bij de junioren rijden de jongens en meiden een 500, 1000 en 1500 meter. De senioren leggen ook nog een drie kilometer af. De huidige ranglijst is gebaseerd op de beste tijden die leden van verenigingen in de afgelopen jaren hebben gereden. De veertien beste clubs mogen meedoen.

 

 

Janmaat hoopt dat het NK voor clubs in de toekomst de officiële start van het Nederlandse schaatsseizoen wordt. „Het zou mooi zijn als we uiteindelijk een paar goede sponsors vinden en aan de KNSB laten zien dat hier draagvlak voor is. Het leeft nu al, maar het zou helemaal mooi zijn als clubs dit straks met rood gaan omcirkelen in hun agenda. En belangrijker: dat het bijdraagt aan die clubliefde van weleer. Want willen we in de toekomst nog steeds genieten van schaatssucces, dan zullen we toch echt bij de clubs moeten beginnen. Er is geen tijd te verliezen.”

 

Door Nick Tol & Lars van Soest

YVG gaat met 'bikkels' naar NK voor Clubs

Foto: RTV Noord (archief)
Foto: RTV Noord (archief)

4 oktober 2018

RTV Noord

 

IJsvereniging Groningen doet zaterdag een gooi naar de Nederlandse titel voor clubs. Het is de eerste keer dat het kampioenschap wordt gehouden.

Schaatsers en schaatssters van de veertien beste ijsclubs van Nederland komen op het ijs van Thialf in Heerenveen in actie. YVG staat op basis van de tijden van vorig jaar en dit jaar op de derde plaats van de ranglijst.

 

Afgehaakt

Het was een hele klus om de selectie van YVG rond te krijgen. 'We waren klaar om een aanval op de titel te doen. Maar drie toppers zijn afgehaakt. Gelukkig hebben we nog drie bikkels gevonden die zonder training mee gaan doen.' zegt ploegleider Erik Julsing. Eén van die bikkels is voormalig marathonschaatsster Mischa Top. Zij rijdt de drie kilometer.

Onder de 'afhakers' zijn Lennart Velema en Bo van der Werff. Het duo van Team IKO moet nog de A-limiet op respectievelijk de 1500 meter en 1000 meter rijden om te kunnen deelnemen aan de Holland Cup. 'Ze kunnen bij de NK Clubs maar een afstand rijden. Dat vind ik wel jammer, maar 's avonds kunnen ze twee keer in actie komen. Het is lekker als je eerst een 500 meter rijdt en vervolgens de afstand waarvoor je je nog moet plaatsen.' vertelt IKO-coach Martin ten Hove.

 

Dominicaan

Op de deelnemerslijst van YVG staan wel de namen van Chris Huizinga (3000 meter) en Marcel Bosker (1000 meter). Beide komen uit voor een commerciële ploeg en zullen in het pak van hun sponsor aan de start komen.

Een opvallende naam in de selectie is Manuel Leito. Hij staat opgesteld voor de 500 meter. De Dominicaan wil voor zijn vaderland meedoen aan de Winterspelen van 2022.

Roest juicht NK Clubs toe: 'Zorgen dat dit niet de laatste keer is'

Foto: Soenar Chamid, schaatsen.nl
Foto: Soenar Chamid, schaatsen.nl

2 oktober 2018

Schaatsen.nl

 

Over een paar dagen brandt in Thialf het eerste NK voor clubs los. Veertien clubs uit heel Nederland strijden zaterdag om de nationale titel. Een kanshebber voor de titel is STV Lekstreek uit de Krimpenerwaard, die met onder meer Patrick Roest en Hein Otterspeer twee toppers in de gelederen heeft.

 

"Het is de eerste keer dat dit georganiseerd wordt en we moeten ervoor zorgen dat het niet de laatste keer is", begint de 22-jarige Roest gedreven. De regerend wereldkampioen allround reageerde meteen enthousiast op het idee van Sicco Janmaat om clubs uit alle provincies van Nederland op een centrale plek tegen elkaar te laten strijden. "Het is mooi dat je voor even voor je club mag uitkomen, maar vooral ook voor alle vrijwilligers en coaches is dit erg leuk."

 

Roest erkent dat clubs ontzettend belangrijk zijn voor ieders carrière. Niet alleen omdat je daar leert schaatsen zegt hij, maar ook omdat je daar de lol in de sport begint te krijgen. "Ik heb een hoop lol gehad bij m'n club en daarom ben ik er ook mee doorgegaan", vervolgt Roest, die op jonge leeftijd – hij denkt dat hij 7 of 8 jaar was – begon met (jeugd)schaatsen bij de club uit de Krimpenerwaard.

 

Dat kwam vooral door zijn zus Natasja, bij wie hij geregeld wedstrijden en trainingen ging kijken. Hoewel Roest in die periode ook nog voetbalde, twijfelde hij er geen moment aan om voor schaatsen te kiezen. "Ik kon al vrij snel goed schaatsen, maar vond het ook ontzettend leuk om te doen. Daarbij helpt het zeker mee als je nieuwe vrienden leert kennen."

 

Met de vrienden van toen heeft hij nu nog steeds contact. Sterker nog, hij spreekt ze wekelijks en ze komen Roest bij alle belangrijke wedstrijden aanmoedigen. "Ja, dat is heel leuk. Ze schaatsen zelf nog voor de lol en in de herfstvakantie gaan ze altijd met de club mee naar Inzell op kamp. Dat is een traditie."

Voor Roest was dat kamp met de hele jeugd van STV Lekstreek het hoogtepunt van het jaar. Nu hij bij LottoNL-Jumbo zit, gaat hij niet meer met zijn club mee, maar komt hij ze in de herfstvakantie nog wel altijd een dagje tegen in Zuid-Duitsland. "Meestal eten we dan een pizza met z'n allen, haha."

Foto: Soenar Chamid, schaatsen.nl
Foto: Soenar Chamid, schaatsen.nl

Junioren
Bij het NK Clubs nemen junioren en senioren het zaterdag tegen elkaar op. Voor de junioren is dit een mooie leerschool, weet Roest. "De jonge rijders kijken tegen ons op. Het is daarom extra mooi dat ze op het zelfde uur wedstrijden mogen rijden." Of hij ze ook tips gaat geven? "Je gaat wel om met de jeugd van je vereniging, dus als ik iets zie, zal ik het zeker niet laten."

 

Pim Stuy hoopt dat hij één van de gegadigden is die in Thialf mee mag doen namens STV Lekstreek. Het 15-jarige talent kijkt als sprinter vooral op tegen Kjeld Nuis en Dai Dai Ntab. Graag zou hij willen leren hoe je makkelijk door de bochten kan komen. "En de startpositie is ook wel een dingetje. Ik ben benieuwd hoe zij hun reflex trainen."

 

Met Roest en Otterspeer heeft STV Lekstreek een paar grote namen in het team. Alleen bij het idee al dat Stuy samen met hen tegen andere professionals in een groot stadion mag rijden, beginnen zijn ogen al te glinsteren. "Het is sowieso leuk dat heel Nederland meerijdt. En dat dan ook nog zulke sterke rijders meedoen, is extra gaaf."

 

Stuy schaatst inmiddels zo'n negen jaar en was net als Roest ook voetballer. In de achtertuin skeelerde hij geregeld en begon op natuurijs voor de lol wat te schaatsen. "Toen zeiden mensen tegen m'n ouders: je moet hem op schaatsen zetten. Dat heb ik een jaar geprobeerd en dat vond ik zo leuk dat ik erop ben gebleven."

 

Nu hij bij het opleidingsteam van RTC Zuidwest traint, neemt hij zijn sport erg serieus. Zijn droom is dan ook om de top te bereiken en sprinttitels te winnen. Op het NK Clubs hoopt hij, mits hij mee mag doen, op persoonlijke records. "En het zou mooi zijn als we op het podium staan als vereniging." Roest is het daarmee eens. "We willen een goed resultaat neerzetten voor de club. Winnen? Dat is wel het plan, maar het zal vrij lastig worden."

 

Door Rijcko Treep 

Eerste NK voor schaatsclubs: pro’s en amateurs zij aan zij

2 oktober 2018

Groot Heerenveen

HEERENVEEN – Aanstormende talenten uit de regio én masters van het ijs kunnen dit jaar hun droom verwezenlijken in Thialf.

 

Tijdens het eerste officieuze NK Clubs op zaterdag 6 oktober strijden professionals en amateurs zij aan zij om de titel Beste schaatsclub van Nederland.

 

Het nieuwe format is een idee van oud-topschaatser Sicco Janmaat. Onderlinge strijd moet de verenigingen stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting en meer schaatsende jongeren prikkelen en enthousiasmeren voor de wedstrijdsport. “De carrière van iedere topper begint bij een ijsclub”, zegt Janmaat. “Maar weinigen weten van welke vereniging Sven Kramer of Ireen Wüst eigenlijk lid is. Clubliefde moet weer terugkomen; van de rijders tot de ijsmeesters en van de kantinemedewerkers tot de fans.”

 

Zijn idee vond steun bij de KNSB en ijsstadion Thialf, dat een gaatje vrij maakte op de drukke wedstrijdkalender. Vanuit zijn rol als assistent-coach bij LottoNL-Jumbo kon Janmaat ook al in een vroeg stadium enkele toppers enthousiasmeren om zich op 6 oktober in de outfit te hijsen van de club waar ze feitelijk nog steeds staan ingeschreven. Irene Schouten en Jan Smeekens hebben hun deelname al toegezegd en de hoop is dat er meer zullen volgen. “Voor een junior moet het een geweldige ervaring zijn om samen met zijn of haar schaatsheld te strijden voor de titel.”

Jaarlijks evenement


De deelnemende clubs worden geselecteerd op basis van de tijden die hun leden afgelopen seizoen en de komende maanden op Nederlands ijs laten noteren. De optelsom van de beste rijders per categorie (junioren of senioren) leidt tot een rangschikking van clubs. Voor elke afstand vaardigt de club één rijder af, zowel bij de heren als bij de dames. Voor de junioren staan de 500, 1000 en 1500 meter op het programma, de senioren rijden ook een 3000 meter. Aan het einde van de dag kroont de club met het beste totaalresultaat zich tot winnaar.

 

 

De KNSB heeft de intentie uitgesproken om van het NK Clubs een jaarlijks evenement te maken. “Ieder initiatief wat de breedte- en topsport in de schaatssport bij elkaar brengt ondersteunen wij. We kijken uit naar de resultaten van dit evenement en werken samen met de initiatiefnemers aan een duurzame invulling”, aldus technisch directeur Remy de Wit.

WIJC doet mee aan eerste NK voor schaatsclubs

Foto: schaatspeloton.nl van teylingen.nieuws.nl
Foto: schaatspeloton.nl van teylingen.nieuws.nl

2 oktober 2018

Teylingen.nieuws.nl

 

Dit voorjaar was het nog maar een plan, maar op zaterdag 6 oktober is er het eerste officieuze Nederlands Kampioenschap voor schaatsclubs. Een geheel nieuwe start van het schaatsseizoen.

 

Sicco Janmaat, schaatstrainer bij team LottoNL-Jumbo, bedacht het plan om clubrijders en hun toppers samen in één toernooi te laten rijden, met als doel de clubliefde en de passie voor het schaatsen te vergroten. Dit plan kreeg instemming van KNSB en ijshal Thialf in Heerenveen.

 

De Warmondse IJsclub (WIJC) stond eind augustus 16e op de ranglijst, terwijl alleen de beste 14 schaatsclubs mogen meedoen. Die ranglijst is opgesteld op basis van gezamenlijke tijden in de categorieën junioren t/m masters. In september konden rijders hun tijden nog verbeteren in Thialf, Heerenveen. Calvin van Klink (WIJC) scherpte in september twee keer zijn tijden aan en Yves Vergeer (een rijder met mooie tijden) werd WIJC lid. De WIJC staat nu op de 14e plaats en mag daardoor meedoen.

 

In deze periode zijn er altijd rijders die nog een buitenlandstage doen, of in Erfurt of Inzell alvast ijs gaan testen. De WIJC heeft gelukkig veel goede rijders en er staan genoeg rijders klaar voor dit eerste Nederlandse kampioenschap voor schaatsclubs: Patricia Koot, Tessa van Schie en Socha Zuiderduin, Tom Leltz, Remco Langemaire en Yves Vergeer zijn de junioren die aan de start zullen verschijnen.

 

De senioren die gaan deelnemen zijn: Romy Bakker, Loesanne van der Geest, Anne Letz en Lisa van der Geest, Calvin van Klink, Wouter en Sander van der Geer en Frans Biemond, de voorzitter van de WIJC.

 

 

Supporters zijn van harte welkom in Heerenveen, de wedstrijden beginnen op 6 oktober om 11.30 uur. De schaatsers en hun trainers/coaches krijgen in de ochtend informatie over voeding, trainen en een topsportklimaat binnen de club.

Lotte van Beek omarmt NK Clubs: 'De basis ligt bij de club'

Foto: Sander Chamid, van schaatsen.nl
Foto: Sander Chamid, van schaatsen.nl

21 september 2018

Schaatsen.nl

 

Over iets meer dan twee weken gaat het eerste NK Clubs uit de historie van start. Veertien clubs over heel Nederland strijden om de eerste nationale titel. Eén van de kanshebbers is de Deventer IJsclub (DIJC), die met onder meer Lotte van Beek en Jan Smeekens hoge ogen hoopt te gooien. "We gaan zeker voor de titel!"

Lotte van Beek zal haar steentje daarin proberen bij te dragen. De 26-jarige schaatsster vindt het mooi dat ze op deze manier iets voor de club terug kan doen. Ze omarmt het initiatief van oud-schaatser Sicco Janmaat daarom ook volledig. "Nu ik in Heerenveen woon en schaats, kom ik bijna nooit meer in Deventer. Het is daarom mooi dat dit initiatief in het leven is geroepen, zodat we de clubs weer een beetje kunnen promoten", aldus Van Beek.

 

Clubs zijn in haar ogen ontzettend belangrijk in de ontwikkeling van een schaatser. Alle topschaatsers zijn hun carrière immers bij een club begonnen. Zo ook Van Beek, die door vrienden van haar ouders op de ijsclub in Deventer is gezet. "Mijn ouders waren vroeger geregeld op natuurijs aan het schaatsen en ik ging dan met ze mee. Op een gegeven moment zei een vriendin van m'n ouders: 'Als jullie Lotte een jaar op les doen, kan ze de volgende keer gewoon met jullie mee op natuurijs'."

 

Een vriend van haar ouders – die destijds bij DIJC werkte – raadde hen vervolgens aan om lid te worden van de Deventer IJsclub. "Dat jaartje les is een beetje uit de hand gelopen", lacht de in Zwolle geboren rijdster, die van mening is dat plezier altijd voorop staat. "Je krijgt nieuwe vriendjes en vriendinnetjes en de club organiseert leuke dingen, zoals kampen en wedstrijden. Bij een club met een goede sfeer kun je natuurlijk ook sneller doorgroeien. Uiteindelijk ligt de basis bij de club. Als je de basis vergeet, kom je er niet."

 

De Europees kampioen op de 1500 meter herinnert zich nog dat ze als klein meisje de steigerungen op de baan in Deventer tussen het beton en het ijs moest doen. "Op de rand van de inrijdbaan reed dan een treintje een heel uur lang. Als wij dan een steigerung moesten doen, moesten we telkens binnendoor. Dat was dus echt op het randje. Zoiets kun je nu niet meer bedenken!"

 

Talenten
Tijdens het NK Clubs rijden de professionele schaatsers met én tegen jonge talenten. De junioren rijden drie afstanden, de senioren vier. Eén van de talenten die haar club zeer waarschijnlijk zal vertegenwoordigen is Femke Assink. Zij is 17 jaar en schaatst al 9 jaar bij DIJC. "Ik vind het een eer om voor m'n club uit te mogen komen", vertelt ze trots. "Het zal een hele ervaring worden. Sowieso is het gaaf als je met en tegen grote namen mag rijden waar je normaal op televisie naar kijkt."

 

Assink vindt het bijzonder om samen met Van Beek in één team te zitten. Vroeger moedigde ze haar samen met haar trainingsgroep aan in Thialf. "We hadden dan van die spandoeken gemaakt voor Lotte, maar ook voor Stefan Groothuis. Toen was het echt van: wow, ik wil ook zo goed worden als haar! Wat ik zo goed vind aan Lotte? Gewoon hoe ze schaatst."

 

Het talent hoopt dat Van Beek haar qua techniek nog iets bij kan brengen. "In de bocht kan ik m'n kracht niet zo goed gebruiken. Het zou fijn zijn als zij mij daarbij kan helpen." Dat komt wel goed, stelt Van Beek. "Ik denk alleen al dat de junioren met kijken een heleboel leren. Normaal gesproken rijden zij nooit in dezelfde soort wedstrijden. Dan is dit überhaupt heel leerzaam."

 

Volgens beide rijdsters is DIJC altijd al een goede club geweest en is het logisch dat ze mee gaan doen om de titel. Van Beek is duidelijk en wil maar één ding: de titel winnen. "Absoluut! En daar wil ik mijn steentje graag aan bijdragen." Assink hoopt vooral te leren en te genieten. En later? Dan hoopt ze op de Olympische Spelen te staan, maar dat is nog heel ver weg, weet ze. "Eerst maar eens het NK Junioren halen."

Door Rijcko Treep

NK Clubs moet clubgevoel stimuleren: 'Dat profs meedoen is een extra stimulans'

7 september 2018

Schaatsen.nl

 

 

Over iets minder dan een maand staat het eerste officieuze NK voor clubs op het programma. Professionals en amateurs van de beste veertien clubs uit Nederland strijden in Thialf om de eerste nationale titel. Voor de clubs draait het niet alleen om de winst, maar ook om aandacht en het enthousiasmeren van kinderen.

 

Van een grote groep schaatsverenigingen zijn vandaag de beste clubs die hebben voldaan aan de selectiecriteria bekendgemaakt die nog kans maken mee te doen aan het NK. Op zondag 30 september krijgen de beste veertien verenigingen een uitnodiging om aan het NK mee te doen. Drie clubs die momenteel in de top van het klassement staan, zijn IJsvereniging Groningen (IJVG), Ter Aarse IJsclub en de Deventer IJsclub (DIJC). Zij staan respectievelijk tweede, vijfde en zesde op de voorlopige ranglijst, die is opgemaakt uit tijden (in Nederland gereden) van dit seizoen en het afgelopen seizoen.

 

Alfons Saris, voorzitter van de DIJC, Hein Jan Bocxe, voorzitter van de Ter Aarse IJC en Erik Julsing, voorzitter van de technische commissie van de IJVG, zijn enthousiast over het initiatief van voormalig schaatser Sicco Janmaat. "Het is een fantastisch initiatief", zijn de heren het met elkaar eens. "Het is raar dat dit nog nooit eerder is geweest. Normaal zijn wedstrijden gebaseerd op tijden en op leeftijden, het is mooi dat er nu een strijd tussen de clubs los gaat breken", aldus Saris.

 

Ook Bocxe vindt het goed om de clubs vroeg in het seizoen met elkaar in verbinding te brengen. Zijn club organiseert zelf ook jaarlijks een interclubwedstrijd tussen zes tot acht clubs uit de regio. "Wij vinden het leuk om die competitie onderling te hebben. En ook de mix tussen jong en oud is mooi om te zien. De onervaren rijders kunnen afkijken bij de ervaren rijders. Dat er bij het NK Clubs profs meedoen, is een extra stimulans voor de jongere deelnemers."

Dat de jeugd het nu met én tegen de toppers mag opnemen, maakt het volgens de voorzitters alleen maar leuker en spannender. Saris ziet elk jaar tijdens de clubkampioenschappen hoe de jeugd geniet van de aanwezigheid van toppers als Jan Smeekens, Lotte van Beek en voorheen ook Stefan Groothuis. "Zij komen nagenoeg elk jaar. De kinderen vinden het geweldig om hun helden in levende lijve te ontmoeten en een handtekening van ze te vragen."

 

Schooljeugd
Waar het een tendens lijkt dat clubs een terugloop zien in het aantal leden, is daar bij IJVG en DIJC geen sprake van. IJVG telt om en nabij de 1000 leden, Ter Aarse IJC heeft er 550 (inclusief natuurijsleden), DIJC telt er zo'n 600. Dat de verenigingen geen daling zien in het aantal leden, heeft volgens de heren te maken met het actief op zoek gaan naar nieuwe leden en de aanwezige leden proberen te behouden. En daar slagen ze vooralsnog goed in.

 

Julsing noemt het belang van Sporthopper, een initiatief van de gemeente Groningen. "Via Sporthopper kunnen kinderen een paar weken verschillende sporten uitproberen. Van de 70 kinderen die het afgelopen seizoen gingen schaatsen, zijn er zes lid geworden. Dat is heel erg leuk", aldus Julsing, die voor komend seizoen al de toezegging heeft gekregen van IJVG'er Chris Huizinga (LottoNL-Jumbo) om binnenkort een aantal lessen te verzorgen aan de jeugd. "Dat soort dingen zijn heel belangrijk voor de club."

 

Ook DIJC is druk bezig om het aantal leden te behouden of zelfs te vergroten. Zij doen dat door schooljeugd kennis te laten maken met de schaatssport. "In samenwerking met de beheerder van de ijsbaan ondernemen we initiatieven om basisscholen te laten schaatsen. Ze kunnen dan zelf kiezen uit kunstschaatsen of langebaanschaatsen. Voor de scholen is dit een leuke aanvulling op de gymles", aldus Saris. "We hebben het geluk dat we in een stad wonen waar een ijsbaan is."

 

De Ter Aarse IJsclub verzorgt elk jaar busreisjes naar de ijsbaan in Leiden voor zo'n 100 kinderen om te schaatsen. Een aantal daarvan blijft hangen. Verder organiseert de club zomeractiviteiten zoals fietstochten en skeelerclinics. "Leden willen graag elk seizoen (lente, zomer, herfst, winter) gebruik maken van de club. En wij willen mensen duidelijk maken dat het seizoen niet ophoudt als het ijs eruit gaat", aldus Bocxe. "Zo proberen we ook in het dorp zichtbaar te zijn met onder meer een skeelerkar die kinderen de ruimte geeft om te skeeleren."

 

Clubliefde
Volgens initiatiefnemer Janmaat moet het NK Clubs ervoor zorgen dat de onderlinge strijd verenigingen moet stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting. Bovendien hoopt hij meer schaatsende jongeren te prikkelen en te enthousiasmeren voor de wedstrijdsport. "De carrière van iedere topper begint bij een ijsclub", zegt Janmaat. "Maar weinig mensen weten van welke vereniging Sven Kramer of Ireen Wüst lid zijn. Clubliefde moet weer terugkomen; van de rijders tot de ijsmeesters en van de kantinemedewerkers tot de fans."

De voorzitter van de ijsclub uit Ter Aar stelt dat het 'clubgevoel' van groot belang is. "We proberen het clubgevoel te stimuleren. Zo verzamelen een aantal leden zich elke zondagochtend bij het clubgebouw om vanaf daar met z'n allen te fietsen. Ook heeft de club tijdens het OKT een busreis georganiseerd om clubgenoten Melissa Wijfje en Annouk van der Weijden aan te moedigen", aldus Bocxe, die blij is dat deze toppers geregeld bij de club langskomen. "Voor de jeugd is dat geweldig."

 

Julsing en Saris merken echter op dat de toppers van de vereniging snel uit beeld raken bij hun clubs. Julsing noemt als voorbeeld het podium van het KPN NK Allround bij de mannen die bijna uit allemaal IJVG'ers bestond. Marcel Bosker werd eerste voor Lex Dijkstra; Chris Huizinga eindigde net buiten het podium. "Maar niemand weet dat zij afkomstig zijn van onze club. Dat is jammer. Het zou dan ook mooi zijn als de kranten meer aandacht geven aan de clubs."

 

Alle drie de clubs zouden de eerste nationale titel graag winnen, maar dat is niet het voornaamste doel. "Het gaat er vooral om dat de deelnemers plezier hebben en ervan leren. Winnen zal heel moeilijk worden als je ziet welke clubs er allemaal meedoen."

 

Meer informatie over het NK Clubs vind je hier. Bekijk hier welke clubs geselecteerd zijn.

 

Door Rijcko Treep

Thialf toneel eerste Nederlands kampioenschap schaatsclubs, KNSB spreekt intentie uit voor jaarlijkse terugkeer op wedstrijdkalender

Heerenveense Courant

20 juli 2018

HEERENVEEN

Thialf is zaterdag 6 oktober het toneel van het eerste officieuze Nederlands kampioenschap voor clubs. Schaatsbond KNSB heeft ondertussen de intentie uitgesproken om er een jaarlijks evenement te maken.

Foto: NDC Mediagroep, van Heerenveense Courant
Foto: NDC Mediagroep, van Heerenveense Courant

Aanstormende schaatstalenten uit de regio, masters en amateurs strijden bij het evenement om de titel ‘Beste schaatsclub van Nederland’.

 

Het NK voor clubs is een idee van oud-topschaatser Sicco Janmaat. Onderlinge strijd kan volgens hem verenigingen stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting. ,,Ook moet een sterker clubgevoel meer schaatsende jongeren prikkelen en enthousiasmeren voor de wedstrijdsport.”

 

Janmaat zijn idee vond steun bij de KNSB en Thialf, dat een gaatje vrij maakte op de wedstrijdkalender. Vanuit zijn rol als trainer bij Jac Ories LottoNL-Jumbo-ploeg kon hij ook al in een vroeg stadium ook Irene Schouten en Jan Smeekens enthousiasmeren om mee te doen bij de club waar ze feitelijk nog steeds staan ingeschreven.

 

De deelnemende clubs worden geselecteerd op basis van de tijden die hun leden in diverse leeftijdscategorieën afgelopen seizoen en de komende maanden op Nederlands ijs laten noteren.

 

De optelsom van de beste drie rijders per categorie leidt tot een rangschikking van clubs. Voor elke afstand vaardigt de club één rijder af, zowel bij de heren als bij de dames. Aan het einde van de dag kroont de club met het beste totaalresultaat zich tot winnaar.

 

Eerste NK voor schaatsclubs: pro's en amateurs zij aan zij

20 juli 2018

Schaatsen.nl

Aanstormende talenten uit de regio én masters van het ijs kunnen dit jaar hun droom verwezenlijken in Thialf. Tijdens het eerste officieuze NK Clubs op zaterdag 6 oktober strijden professionals en amateurs zij aan zij om de titel Beste schaatsclub van Nederland.

 

Het nieuwe format is een idee van oud-topschaatser Sicco Janmaat. Onderlinge strijd moet de verenigingen stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting en meer schaatsende jongeren prikkelen en enthousiasmeren voor de wedstrijdsport. "De carrière van iedere topper begint bij een ijsclub", zegt Janmaat. "Maar weinigen weten van welke vereniging Sven Kramer of Ireen Wüst eigenlijk lid is. Clubliefde moet weer terugkomen; van de rijders tot de ijsmeesters en van de kantinemedewerkers tot de fans."

 

Zijn idee vond steun bij de KNSB en ijsstadion Thialf, dat een gaatje vrij maakte op de drukke wedstrijdkalender. Vanuit zijn rol als assistent-coach bij LottoNL-Jumbo kon Janmaat ook al in een vroeg stadium enkele toppers enthousiasmeren om zich op 6 oktober in de outfit te hijsen van de club waar ze feitelijk nog steeds staan ingeschreven. Irene Schouten en Jan Smeekens hebben hun deelname al toegezegd en de hoop is dat er meer zullen volgen. "Voor een junior moet het een geweldige ervaring zijn om samen met zijn of haar schaatsheld te strijden voor de titel."

 

Jaarlijks evenement

De deelnemende clubs worden geselecteerd op basis van de tijden die hun leden afgelopen seizoen en de komende maanden op Nederlands ijs laten noteren. De optelsom van de beste rijders per categorie (junioren of senioren) leidt tot een rangschikking van clubs. Voor elke afstand vaardigt de club één rijder af, zowel bij de heren als bij de dames. Voor de junioren staan de 500, 1000 en 1500 meter op het programma, de senioren rijden ook een 3000 meter. Aan het einde van de dag kroont de club met het beste totaalresultaat zich tot winnaar.

 

De KNSB heeft de intentie uitgesproken om van het NK Clubs een jaarlijks evenement te maken. "Ieder initiatief wat de breedte- en topsport in de schaatssport bij elkaar brengt ondersteunen wij. We kijken uit naar de resultaten van dit evenement en werken samen met de initiatiefnemers aan een duurzame invulling", aldus technisch directeur Remy de Wit.

NK clubs

Aanstormende schaatstalenten uit de regio én veteranen van het ijs hebben op zaterdag 6 oktober 2018 hun droom verwezenlijkt in Thialf. Tijdens het eerste officieuze NK Clubs streden pro’s en amateurs zij aan zij om de titel ‘Beste schaatsclub van Nederland.