IMPRESSIE NK CLUBS 2018

Aanstormende schaatstalenten uit de regio én veteranen van het ijs hebben op zaterdag 6 oktober 2018 hun droom verwezenlijkt in Thialf. Tijdens het eerste officieuze NK Clubs streden pro’s en amateurs zij aan zij om de titel ‘Beste schaatsclub van Nederland. Voor de clubs draait het niet alleen om de winst, maar ook om aandacht en het enthousiasmeren van kinderen. 

De organisatie

NK Clubs werkt heeft met een groep van enthousiaste vrijwilligers hard gewerkt om het eerste NK Clubs 2018 te organiseren. Dankbaar zijn we voor de tomeloze inzet van al deze professionele enthousiastelingen en bedrijven.

De deelnemende clubs

De weken voor het NK Clubs werd spannend gestreden om op de ranglijst van het NK Clubs te komen (de schaatsclubs moesten voldoen aan de selectiecriteriaDe deelnemende clubs worden geselecteerd op basis van de tijden die hun leden afgelopen seizoen en de komende maanden op Nederlands ijs laten noteren. De optelsom van de beste rijders per categorie (junioren of senioren) leidt tot een rangschikking van clubs). Uiteindelijk voldeden 25 clubs aan de criteria en kwamen op de definitieve ranglijst, waarvan er 12 de strijd van de beste club van Nederland aan zijn gegaan. Een aantal clubs gaven aan hun selectieteam niet rond te krijgen voor de 6e oktober. Ze moesten immers 14 verschillende rijders plus reserves kunnen opstellen (voor elke afstand vaardigt de club één rijder af, zowel bij de heren als bij de dames. Voor de junioren staan de 500, 1000 en 1500 meter op het programma, de senioren rijden ook een 3000 meter)Dat de jeugd het nu met én tegen de toppers mag opnemen, maakt het volgens de clubs alleen maar leuker en spannender.

 

De Summit

Voorafgaand aan de wedstrijd werd de Summit goed bezocht door de ijsverenigingen, bedrijven, vrienden en fans van de schaatsers. Sicco Janmaat opende de Summit met een presentatie over de toekomst van de schaatssport en zijn visie op het 'concept NK Clubs'. Jeroen Kraaij, KNSB, hield een mooi verhaal over 'sponsor acquisitie 'niks aan'. Susan Janssen vertelde als voedingsdeskundige met specialisatie in voeding & sport over je prestatie verbeteren door voeding. (zie details Summit en presentaties)

De wedstrijd

Een unieke wedstrijd waar het niet ging om individuele titels en ritten, maar waar aanstormende schaatstalenten uit de regio én veteranen van het ijs samen hebben gestreden om de titel 'beste club van Nederland'. Iedere club had 14 schaatsers om samen de titel te behalen. Bij de junioren reden de jongens en meiden een 500, 1000 en 1500 meter. De senioren leggen ook nog een drie kilometer af.

 

De junioren mochten na hun optreden 's middags toekijken hoe de senioren zich inzetten voor hun vereniging. Onder hen enkele grote namen zoals Ireen Wüst (IJsclub Tilburg), Sven Kramer (HCH), Antoinette de Jong (HCH),  Lotte van Beek (Deventer IJsclub), Patrick Roest (STV Lekstreek), Hein Otterspeer (STV Lekstreek) en Jan Smeekens (Deventer IJsclub). Iedere club mocht per afstand één rijder afvaardigen, waardoor de invloed van de toppers enigszins beperkt werd. Uiteindelijk bepaalde de optelsom van de beste rijders per categorie (junioren of senioren) de eindrangschikking.

 

De wedstrijd was anders dan andere schaatsevents, de schaatsers en publiek werd continu vermaakt door de razende reporters en muziek van zanger en DJ  (zie programma NK Clubs 2018 en tijdschema ritten)

De winnaars

Het was tot het allerlaatst spannend in Thialf. Svn Kramer en Patrick Roest mochten het in de laatste rit op de 3000 meter uitvechten om de overwinning. Roest maakte in de laatste twee ronden het verschil en zette een indrukwekkende 3.38,71 op de klok, een verbetering van Kramers baanrecord. Kramer eindigde in 3.41,59. Daarmee was de overwinning voor STV Lekstreek een feit. De ijsclub kwam met veel supporters, vlaggen en spandoeken de winnaars feliciteren. Hardrijders Club Heerenveen werd tweede, gevolgd door de Alkmaarsche IJsclub op nummer drie. Zie eindlijst & tijden.

 

Na afloop van de races en de uitreiking van de medailles was het voor jong en oud tijd om een handtekening of selfie met Wüst, Roest en Kramer te scoren. De schaats-profs namen er de tijd voor en dat bracht iedereen in opperbeste stemming. Kramer: ,,Het belangrijkste doel was om de kinderen met een grote glimlach naar huis te zien gaan. Volgens mij is dat wel gelukt.”

De pers

De pers heeft het NK Clubs groots omarmd! Van de Telegraaf, schaatsen.nl en Heerenveense Courant vooraf. Tijdens de wedstrijden werden de rijders in Thialf goed gevolgd door vele camera's en microfoons: NOS, Jeugdjournaal, Radio Haarlem, AD, Friesch Dagblad, en nog veel meer waren aanwezig om verslag te doen van dit mooie event wat in teken stond van clubliefde, jeugdschaatsen en toppers die met trots hun clubs vertegenwoordigden. Zie nieuws voor een volledig overzicht.

Met dank aan Nicole Mogendorff voor al bovenstaande foto's