NK Clubs

Minder dan een half jaar geleden werd de knoop doorgehakt: het eerste officieuze NK voor clubschaatsen gaat door: NK Clubs is een feit! Een wedstrijd waarbij amateurs en Olympische kampioenen gezamenlijk strijden om de titel 'Beste schaatsclub van Nederland'.

 

In het voorjaar van 2018 was het nog maar een concept, bedacht door schaatstrainer Sicco Janmaat van TeamLottoNL-Jumbo. „Als junior in Thialf rijden en ook nog teamgenoot zijn van Sven Kramer of Ireen Wüst, omdat ze lid zijn van dezelfde ijsclub, dat moet toch geweldig zijn?" Die droom schotelt Sicco Janmaat de leden van de lokale ijsverenigingen voor. Hij hoopt dat het de clubs een impuls geeft in werkwijze, maar ook in ledenaantallen. Janmaat: „Steeds minder kids worden lid van een vereniging. Als we daar nu wat aan doen kunnen we Nederland op niveau houden als schaatsland".

 

Op de scoreborden van Thialf is sinds jaar en dag van iedere schaatser te zien voor welke ijsvereniging hij of zij formeel uitkomt. Maar op de gesponsorde schaatspakken staat geen embleem waar jong talent zich mee kan identificeren. Door de toppers één keer per jaar met hun clubgenoten uit de provincie te verenigen hoopt hij de clubliefde te vergroten.

 

De KNSB en ijsstadion Thialf in Heerenveen omarmden zonder voorbehoud het plan dat Janmaat ze voorlegde. Dat maakte de weg vrij om in no-time een toernooi te organiseren dat alles in zich heeft om Hollandse schaatsfolklore te worden. Nog voor hij groen licht kreeg van schaatsbond stelde Janmaat een organisatiecomité samen van mede-pioniers. Zonder grote fondsen, maar mét de toezegging van grote namen als Jan Smeekens en Irene Schouten kreeg het toernooi snel vorm.

 

Met zijn enthousiasme en sympathieke beweegredenen weet Janmaat steeds meer mensen te overtuigen van de potentie van het initiatief. Journalist Jaap Stalenburg, ambassadeur van het NK Clubs, noemde het al de 'rokjesdag' van het schaatsen, als traditionele aftrap van het seizoen. Stadion Thialf is zó enthousiast dat het graag de komende jaren mee werkt.

 

Na het publiceren van de eerste landelijke ranglijst van clubs is 'zes oktober' serieus onderwerp van gesprek bij de bitterballen in de schaatskantines. Jong en oud willen er bij zijn. Is het niet op het ijs, dan op de tribunes. Touringcars zijn al geboekt om vanuit vele hoeken van het land met de club naar Heerenveen te gaan.

 

Janmaats team, bestaande uit professionals met uiteenlopende expertises die hem belangeloos bij staan, werkt aan een dag die in niets lijkt op de traditionele toernooien. „Rondom de baan zijn er workshops en is er live muziek. En van het startschot tot de finale heb je zicht op de allround-ranking van je club. Het is een grote klus om het in zo'n korte tijd rond te krijgen. Maar op 6 oktober staat er een dag die geen enkele schaatsliefhebber wil missen".


NK clubs

Aanstormende schaatstalenten uit de regio én veteranen van het ijs hebben op zaterdag 6 oktober 2018 hun droom verwezenlijkt in Thialf. Tijdens het eerste officieuze NK Clubs streden pro’s en amateurs zij aan zij om de titel ‘Beste schaatsclub van Nederland.