NK Clubs

Na een geslaagde eerste editie van het officieuze NK Clubs vorig jaar, strijden junioren en wereldtoppers ook dit jaar om de titel ‘Beste schaatsclub van Nederland’. Het NK Clubs vond dit seizoen op zaterdag 5 oktober plaats in ijsstadion Thialf.

 

Het format is een idee van oud-topschaatser, en schaatstrainer van het Team Jumbo-Visma, Sicco Janmaat en wordt georganiseerd door een team van vrijwilligers. Onderlinge strijd moet de lokale ijsverenigingen stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting. Ook moet een sterker clubgevoel meer schaatsende jongeren prikkelen en enthousiasmeren voor de wedstrijdsport.  

 

Meervoudig olympisch kampioen Sven Kramer spreekt van een 'superinitiatief'. "Ik denk dat het de kinderen alleen maar motiveert om nog meer te sporten. Normaal gesproken rijden wij alleen EK's, WK's en de wereldbeker. Dat is een ver-van-mijn-bed-show voor de kinderen. Nu kunnen ze ons aanraken en kunnen we met hun onze club verdedigen.”

 

Er is plek voor veertien clubs om deel te nemen aan het toernooi. Deze clubs worden geselecteerd op basis van de tijden die hun leden in diverse leeftijdscategorieën het afgelopen seizoen en de laatste maanden op Nederlands ijs lieten noteren. Voor elke afstand vaardigt de club één rijder af, zowel bij de heren, dames als junioren. NK Clubs publiceert op haar site, tijdens het hele seizoen, tussentijdse updates van de eerste landelijke ranglijst van clubs. Aan het einde van het toernooi kroont de club met het beste totaalresultaat zich tot winnaar.

Net als vorig jaar staan er weer veel toppers op de lijst om deel te nemen namens hun (oude) schaatsclubs. Vorig jaar, in de eerste editie van het NK Clubs, reed Patrick Roest tijdens dit NK een baanrecord, in een rechtstreeks duel met Sven Kramer. Ook dit jaar belooft het weer veel mooie, spannende ritten. Voor een junior is het een geweldige ervaring om met zijn of haar schaatsheld te strijden voor de titel.    

De KNSB en ijsstadion Thialf in Heerenveen omarmden het plan dat Janmaat ze vorig jaar voorlegde. Dat maakte de weg vrij om het dit jaar samen met hen het NK Clubs te professionaliseren en er een jaarlijks terugkerend toernooi van te maken, dat alles in zich heeft om Hollandse schaatsfolklore te worden. Journalist Jaap Stalenburg, ambassadeur van het NK Clubs, noemde het al de 'rokjesdag' van het schaatsen, als traditionele aftrap van het seizoen.

 

Na het tussentijds publiceren van de update van de ranglijst van clubs is NK Clubs een serieus onderwerp van gesprek bij de bitterballen in de schaatskantines. Jong en oud willen er bij zijn. Is het niet op het ijs, dan op de tribunes. Touringcars zijn al geboekt om vanuit vele hoeken van het land met de club naar Heerenveen te gaan.

 

Janmaats team, bestaande uit professionals met uiteenlopende expertises die hem belangeloos bij staan, werkt aan een dag die in niets lijkt op de traditionele toernooien. Rondom de baan zijn er workshops en is er live muziek. En van het startschot tot de finale heb je zicht op de allround-ranking van je club. Het is een grote klus om rond te krijgen, helemaal zonder grote fondsen. Maar op 5 oktober stond er een tweede editie die geen enkele schaatsliefhebber wilde missen!