Impressie NK Clubs

Aanstormende schaatstalenten uit de regio én veteranen van het ijs hebben nu twee jaar achtereen hun droom verwezenlijkt in Thialf. Tijdens de eerste twee edities van het NK Clubs streden pro’s en amateurs zij aan zij om de titel ‘Beste schaatsclub van Nederland'. Voor de clubs draait het niet alleen om de winst, maar ook om aandacht en het enthousiasmeren van kinderen. 

De organisatie

NK Clubs heeft met een groep van enthousiaste vrijwilligers hard gewerkt om de eerste twee NK Clubs te organiseren. Dankbaar zijn we voor de tomeloze inzet van al deze professionele enthousiastelingen en bedrijven.

Foto's NK Clubs 2019 - Martin de Jong

Foto's NK Clubs 2018 - Nicoline Mogendorff

De deelnemende clubs

De weken voor het NK Clubs werd spannend gestreden om op de Ranglijst van het NK Clubs te komen - de schaatsclubs moesten voldoen aan de selectiecriteria: deelnemende clubs worden geselecteerd op basis van de tijden die hun leden afgelopen seizoen en de komende maanden op Nederlands ijs laten noteren. De optelsom van de beste rijders per categorie (junioren of senioren) leidt tot een rangschikking van clubs.

 

Tijdens het eerste NK Clubs voldeden 25 clubs aan de criteria en kwamen op de definitieve Ranglijst, waarvan er 12 deelnamen. Het jaar erna, 2019, stonden er 29 clubs in de Ranglijst en hadden 14 clubs hun teams rond om deel te nemen. Best een opgave, want ze moesten immers 14 verschillende rijders plus reserves kunnen opstellen: voor elke afstand vaardigt de club één rijder af, zowel bij de heren als bij de dames. Voor de junioren staan de 500, 1000 en 1500 meter op het programma, de senioren rijden ook een 3000 meter. Dat de jeugd het nu met én tegen de toppers mag opnemen, maakt het volgens de clubs alleen maar leuker en spannender.

Foto's NK Clubs 2019 - Martin de Jong

Foto's NK Clubs 2018 - Nicoline Mogendorff

De Summit

Voorafgaand aan de wedstrijd wordt de Summit goed bezocht door de ijsverenigingen, bedrijven, vrienden en fans van de schaatsers. Verschillende sprekers vertellen enthousiast hun verhalen over het NK Clubs, sponsor acquisitie voor schaatsclubs,  het  effect van dry needling voor schaatsers, verbeteren van je prestatie door voeding. 

 

Foto's NK Clubs 2018 - Nicoline Mogendorff

Foto's NK Clubs 2019 - Martin de Jong

De wedstrijd

Een unieke wedstrijd waar het niet gaat om individuele titels en ritten, maar waar aanstormende schaatstalenten uit de regio én veteranen van het ijs samen strijden om de titel 'beste club van Nederland'. Iedere club heeft 14 schaatsers om samen de titel te behalen. De junioren rijden een 500, 1000 en 1500 meter. De senioren leggen ook nog een drie kilometer af.

 

De junioren mochten na hun optreden 's middags toekijken hoe de senioren zich inzetten voor hun vereniging. Onder hen hebben we afgelopen twee edities grote namen zoals Ireen Wüst (IJsclub Tilburg), Sven Kramer (HCH), Antoinette de Jong (HCH),  Lotte van Beek (Deventer IJsclub), Patrick Roest (STV Lekstreek), Hein Otterspeer (STV Lekstreek), Bart Mol (STG Koggenland) en Jan Smeekens (Deventer IJsclub) zien deelnemen aan het NK Clubs. Iedere club mocht per afstand één rijder afvaardigen, waardoor de invloed van de toppers enigszins beperkt werd. Uiteindelijk bepaalde de optelsom van de beste rijders per categorie (junioren of senioren) de eindrangschikking.

 

De wedstrijden zijn anders dan andere schaatsevents: de schaatsers en publiek werd continu vermaakt door de razende reporters en muziek van zanger en DJ.

Foto's NK Clubs 2019 - Martin de Jong

Foto's NK Clubs 2018 - Nicoline Mogendorff

De winnaars

De Alkmaarsche IJsclub (AIJC) heeft zaterdag 5 oktober 2019 de tweede editie van het NK Clubs, om de titel van beste schaatsclub van Nederland, gewonnen. De Noord-Hollanders bleven provinciegenoot STG Solid Aqua (derde) en de Deventer IJsclub (tweede) voor.

 

De junioren trapten zaterdagmorgen af met een 500, 1000 en 1500 meter. Na drie afstanden stond toen nog HVHW uit Den Haag aan de leiding van het klassement, met AIJC in het kielzog en titelverdediger STV Lekstreek op de derde plaats. In het middagprogramma wist de Alkmaarsche IJsclub een knappe inhaalslag te maken. De overige podiumplaatsen waren voor STG Solid Aqua uit West-Friesland en de Deventer IJsclub (met Lotte van Beek en Carlijn Achtereekte). Titelverdediger STV Lekstreek, met onder meer Hein Otterspeer (35,04 op de 500 meter) en Patrick Roest (baanrecord op de 3000 met 3.38,17) aan de start, haalden de top van het klassement niet vanwege een diskwalificatie en valpartij. 

 

Het NK Clubs 2018 was tot het allerlaatste moment spannend. Sven Kramer en Patrick Roest mochten het in de laatste rit op de 3000 meter uitvechten om de overwinning. Roest maakte in de laatste twee ronden het verschil en zette een indrukwekkende 3.38,71 op de klok, een verbetering van Kramers baanrecord. Kramer eindigde in 3.41,59. Daarmee was de overwinning voor STV Lekstreek een feit. De ijsclub kwam met veel supporters, vlaggen en spandoeken de winnaars feliciteren. Hardrijders Club Heerenveen werd tweede, gevolgd door de Alkmaarsche IJsclub op nummer drie. 

 

Na afloop van de races en de uitreiking van de medailles was het voor jong en oud tijd om een handtekening of selfie met Wüst, Roest en Kramer te scoren. De schaats-profs namen er de tijd voor en dat bracht iedereen in opperbeste stemming. Kramer: ,,Het belangrijkste doel was om de kinderen met een grote glimlach naar huis te zien gaan. Volgens mij is dat wel gelukt.”

 

Foto's NK Clubs 2019 - Martin de Jong

Foto's NK Clubs 2018 - Nicoline Mogendorff

De pers

De pers omarmd het NK Clubs groots: van de Telegraaf, NRC, schaatsen.nl en veel lokale media die hun eigen schaatsclubs in het nieuws zetten. Tijdens de wedstrijden werden de rijders in Thialf goed gevolgd door vele camera's en microfoons: NOS, Jeugdjournaal, Radio Haarlem, AD, Friesch Dagblad, en nog veel meer waren aanwezig om verslag te doen van dit mooie event wat in teken stond van clubliefde, jeugdschaatsen en toppers die met trots hun clubs vertegenwoordigden. Zie nieuws voor een volledig overzicht.

Foto's NK Clubs 2018 - Nicoline Mogendorff